söndag, juli 23, 2006

Utflykt i Uppland II

Igår var det dags för en ytterligare en tur i vackra Uppland. Denna gång började vi med ett stopp i Örsundsbro och Fabriksbutiken , dvs andrahandssortering av Boda Nova, Ittala, Rörstrand och Höganäs. Två muggar från Ostindia följde med hem. Därefter gjorde vi ett kort besök i Vicke Vire och fick kanske en och annan god idé. Sen tog vi oss till Grönsöö slott. Jag hade (vis av erfarenheten från i måndags) tagit reda på vägbeskrivning och öppettider så allt gick nästan bra - vi behövde bara stanna och fråga om vägen en gång. För det intressanta är att det inte var skyltat nästan någonting. Om man vill besöka Grönsöö slott måste man vara målmedveten eller kunna sin bygd - alla spontanturister villa man tydligen inte ha besök av?
Nåväl; slottsparken var fin och "slottet" (uppfört på 1600-talet) låg verkligen bedårande vackert vid Mälarens strand. I vagnstallarna visades en utställning - Silver och smycken på Grönsöö - som jag sett fram emot. Men, nja...det var silverföremål som stod uppradade men jag hade nog föredragit olika exempel av dukade bord, så man såg föremålen i sitt rätta sammanhang. "De som ägt och bebott Grönsöö under generationer har inte varit stora silversamlare utan man har införskaffat det som behövdes för att göra vardagen elegant och trivsam." (ur broschyren Grönsöö Slottspark) Om smyckena uttrycker man sig såhär:
"Samma gäller för Grönsöö smyckesskrin som är till brädden fullt av nipper och småting som förskönat husets härskarinnor."
Är jag överkänslig eller kan man ana en nedlåtande och överseende ton?
Förutom mina invändningar så var Grönsöö slott ett trevligt utflyktsmål och väl värt ett besök!

Inga kommentarer: