tisdag, augusti 21, 2007

Ann-Sofie Back

Såg ni programmet, K-special-reprisen, med Ann-Sofie Back i förra veckan?
Intressant, tyckte jag. Funderade över varför hon var så avvisande, tittade neråt hela tiden - först i slutet av programmet förstod jag att hon läste innantill. Men hon verkade inte riktigt bekväm? Arg, i försvarsställning. Sa också att hon alltid känt att hon måste ursäkta sitt intresse för mode.
Hon sa att hon tyckte att snacket om att mode är en möjlighet att uttrycka sig själv är lögn. Hon såg snarare mode som ett sätt att dölja sig själv, förklä sig själv, men att man nästan aldrig lyckas. Hon menade att glappet mellan förklädnaden och det man egentligen "är" - är det som är det spännande och det hon försöker visa, ta fram. Man försöker klä ut sig själv, men klantar till det och knäpper ett par knappar fel, strumpan halkar ner och visar glipa, ärmen vrider sig efter tvätt...allt sånt tar hon fasta på och använder som medvetna grepp, uttryck.
Själv såg jag Margielas snedvända koftor först och kände sen igen dem i Backs koftärmar som kommer fram i midjan och blir skärp och jag ser nu att man jämför de båda. Och nog är Back den mest experimentella och intressanta svenska designern som gör bärbara, kommersiella plagg?

Inga kommentarer: